Spre ce cariere se îndreaptă absolvenții Pro Ruralis din această vară? Litere, Agronomie, Construcții, printre opțiuni

luni, 06 mai 2024, 03:26
3 MIN
 Spre ce cariere se îndreaptă absolvenții Pro Ruralis din această vară? Litere, Agronomie, Construcții, printre opțiuni

În acest an școlar, 21 de elevi din Asociația Pro Ruralis vor absolvi clasa a XII-a. Sunt elevi cu rezultate bune la învățătură, care își doresc să continue studiile și în învățământul universitar. Știu deja ce domenii ar dori să aprofundeze și ce facultăți vor să urmeze. Cei mai mulți dintre ei vor să ajungă la Facultatea de Litere, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației și Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, însă sunt și care se încumetă către Facultatea de Teatru sau Academia de Poliție.

Cei 21 de elevi din Asociația Pro Ruralis au studiat la următoarele licee din Iași: Colegiul Naţional Pedagogic „Vasile Lupu” Iaşi (9), Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Iași (2), Liceul Teoretic „Miron Costin” Iași (2), Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” Iaşi (2), Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” Iași (1), Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” (1), Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” Iași (1), Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași (1), Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași (1) și Colegiul Economic Administrativ Iași (1).

 

Vor atât la facultăți din Iași, cât și din alte orașe

 

Dintre absolvenții Pro Ruralis, cinci își doresc să urmeze Facultatea de Litere din Iași, trei vor la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației și tot trei se vor înscrie la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor.

Doi elevi, unul care a studiat la Colegiul Pedagogic și altul care a fost la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, vor să studieze la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii din Iaşi. Tot doi dintre cei care vor ieși anul acesta din Asociația Pro Ruralis își doresc să urmeze o facultate în alt oraș – Academia de Studii Economice din București și Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor din Timișoara.

Două fete care au învățat la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, una din Glodenii Gândului și alta din Ciortești, își doresc să susțină admiterea la Facultatea de Drept. Tânărul de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, venit din comuna Lungani, vrea să urmeze cursurile Academiei de Poliție, iar o tânără din Răducăneni, care a studiat la Colegiul Pedagogic din Iași, speră să ajungă la Facultatea de Teatru.

Printre opțiunile absolvenților din Asociația Pro Ruralis se numără și Facultatea de Geografie, Facultatea de Agricultură – domeniul Agronomie, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului „Cristofor Simionescu”, Facultatea de Informatică și Facultatea de Chimie.

Elevii de clasa a XII-a din asociație provin din Cucuteni (2), Ciortești (2), Lungani (2), Răducăneni (2), Dagâța (2), Cozmești (1), Bălțați (2), Grajduri (1), Prisăcani (1), Glodenii Gândului (1), Țibănești (1), Mădârjac (1), Dolhești (1) și Tansa (1).

 

Despre Pro Ruralis

 

În acest an școlar, în Asociația Pro Ruralis sunt 102 elevi, dintre care doar șase sunt în ciclul gimnazial. Asociația Pro Ruralis a fost inițiată de „Ziarul de Iași”, iar cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Iași, comunității de afaceri, instituțiilor publice locale și persoanelor fizice,  școlarizează anual, la cele mai bune licee din Iași, copii din mediul rural care au performanțe deosebite, dar sunt lipsiți de posibilități materiale.

Asociația Pro Ruralis își propune să conceapă și să aplice programe care să asigure șanse egale unor elevi proveniți din mediul rural. Aceștia sunt selectați după anumite criterii: recomandarea din partea școlii unde învață, media anuală peste 9, ancheta socială de la Primăria localității și media de la Evaluarea Națională să fie peste 9 (pentru elevii care urmează să meargă la liceu) sau test IQ (pentru elevii de gimnziu).

Asociația Pro Ruralis se află în cel de-al 23-lea an de activitate.

Comentarii